Blog overzicht

Europese toegankelijkheidswet: gevolgen voor websites

Op 28 juni 2025 wordt de Europese toegankelijkheidswet (EAA) van kracht in de lidstaten van de Europese Unie. Deze wet schrijft voor dat alle digitale producten, inclusief websites, moeten voldoen aan de WCAG 2.1 (AA)-richtlijnen. De EAA heeft een aantal belangrijke gevolgen voor websites.

Gelijke toegang tot digitale inhoud voor iedereen - Anysurfer

Op 28 juni 2025 wordt de Europese toegankelijkheidswet (EAA) van kracht in de lidstaten van de Europese Unie. Deze wet schrijft voor dat alle digitale producten, inclusief websites, moeten voldoen aan de WCAG 2.1 (AA)-richtlijnen. De EAA heeft een aantal belangrijke gevolgen voor websites.

Gelijke toegang voor iedereen

De belangrijkste reden voor de EAA is om gelijke toegang tot digitale inhoud te bevorderen voor iedereen, ongeacht handicap. De WCAG 2.1-richtlijnen zijn ontworpen om websites toegankelijk te maken voor mensen met een breed scala aan beperkingen, zoals visuele, auditieve, motorische en cognitieve beperkingen.

Verhoogde toegankelijkheid

De EAA zal leiden tot een aanzienlijke verbetering van de toegankelijkheid van websites. Door de WCAG 2.1-richtlijnen te volgen, kunnen website-eigenaars ervoor zorgen dat hun websites toegankelijk zijn voor een breed scala aan gebruikers. Dit betekent dat meer mensen van websites kunnen profiteren, wat kan leiden tot een verhoogde gebruikerservaring en omzet.

Nieuwe kansen voor bedrijven

De EAA kan ook nieuwe kansen bieden voor bedrijven. Door hun websites toegankelijk te maken, kunnen bedrijven een breder publiek bereiken en hun marktaandeel vergroten. Daarnaast kunnen bedrijven zich onderscheiden van de concurrentie door een toegankelijke website te bieden.

 

Illustratie met selectievakjes

Concrete impact

De EAA heeft een aantal concrete gevolgen voor websites. Zo moeten websites onder meer voldoen aan de volgende eisen:

  • Tekst moet goed leesbaar zijn voor personen met een visuele beperking.
     
  • Audio- en videocontent moet toegankelijk zijn voor personen met een auditieve beperking.
     
  • Websites moeten toegankelijk zijn voor personen met een motorische beperking.
     
  • Websites moeten begrijpelijk zijn voor personen met een cognitieve beperking.

Tijdlijn

De EAA wordt gefaseerd ingevoerd. De eerste fase, die op 28 juni 2025 ingaat, is van toepassing op websites van bedrijven met ten minste 250 werknemers en een jaaromzet of omzet van ten minste 50 miljoen euro. De tweede fase, die op 28 juni 2029 ingaat, is van toepassing op alle websites.

Conclusie

De Europese toegankelijkheidswet heeft een aantal belangrijke gevolgen voor websites. Door de WCAG 2.1-richtlijnen te volgen, kunnen website-eigenaars ervoor zorgen dat hun websites toegankelijk zijn voor iedereen. Dit kan leiden tot een verhoogde toegankelijkheid, nieuwe kansen voor bedrijven en een verbeterde gebruikerservaring.

Novation helpt bij het toegankelijk maken van uw website

Wij zijn gespecialiseerd is in het ontwikkelen en implementeren van toegankelijke websites. Wij hebben een team van erkende ontwikkelaars (AnySurfer) die u kunnen helpen om uw website aan de WCAG 2.1-richtlijnen te laten voldoen.

We bieden een breed scala aan diensten aan rond toegankelijkheid:

  • Een toegankelijkheidsscan om de toegankelijkheid van uw website te evalueren.
     
  • Advies en ondersteuning bij het verbeteren van de toegankelijkheid van uw website.
     
  • Maatwerkontwikkeling van toegankelijke websites.

Neem contact met ons op om meer te weten te komen over hoe we u kunnen helpen om uw website toegankelijk te maken.