Blog overzicht

Drupal of Wordpress, welk zijn de verschillen?

In deze blog bespreken we vijf belangrijke verschillen tussen Drupal en WordPress.

Ondanks Drupals positie als top-CMS, blijft er een hardnekkig gerucht bestaan: “Drupal is te complex en niet gebruiksvriendelijk.”

We hebben ontdekt dat wanneer mensen zeggen dat Drupal moeilijk te gebruiken is, ze Drupal meestal vergelijken met een ander populair CMS: WordPress.

Drupal en WordPress worden vaak op één hoop gegooid omdat ze veel dingen gemeen hebben. Beide zijn open source en vrij beschikbaar, hebben een brede bibliotheek met plug-ins en modules om extra functionaliteit toe te voegen, en hebben een trouwe aanhang van gebruikers en ontwikkelaars.

WordPress en Drupal zijn beide geweldige tools en ideaal voor verschillende soorten websites, maar Drupal en WordPress verschillen ook op veel belangrijke manieren. Uw individuele websitebehoeften zullen een rol spelen. In deze blog bespreken we vijf belangrijke verschillen tussen Drupal en WordPress, maar laten we eerst zorgen dat we appels met appels vergelijken.

drupal relaties bedrijfswebsite

Het speelveld

Sommige sitebouwers of contentmanagers geven de voorkeur aan WordPress boven Drupal en beschouwen WordPress als de gebruiksvriendelijkere van de twee. Voordat men ze echter nauwkeurig kan beoordelen, moet de vergelijking appels met appels zijn. Dus dient men sites van vergelijkbare grootte met vergelijkbare functionaliteit of complexiteit te vergelijken.

Als je vergelijkt hoe gebruiksvriendelijk WordPress is voor het maken en beheren van kleine websites zonder aanpassingen en statische inhoud, versus de complexiteit van het gebruik van Drupal voor het bouwen van sites op bedrijfsniveau met dynamische relaties tussen verschillende gegevenspunten, dan is dat geen redelijke vergelijking.

Drupal heeft een hogere leercurve dan WordPress, grotendeels vanwege de hoeveelheid beschikbare aanpassing die in de kern is ingebouwd. WordPress is eenvoudig te gebruiken, vooral voor blogs of kleine sites, maar niet zo eenvoudig als het gaat om het aanpassen van een thema van derden of schaalbaarheid voor grotere, complexere sites.

Als het uw doel is om een ​​naadloze ervaring op bedrijfsniveau te creëren, is Drupal misschien een betere keuze dan WordPress.

5 verschillen tussen Drupal en WordPress

1. Functionaliteit

Zowel Drupal als WordPress zijn uitstekende CMS'en, maar uit de doos is de ervaring heel anders.

Bij de installatie is WordPress al geconfigureerd, zodat site-eigenaren meteen kunnen beginnen met het maken van inhoud.

Hoewel Drupal uitstekend geschikt is voor bloggen, is het altijd een beetje meer utilitair geweest, waardoor er minder aannames zijn gedaan voor site-eigenaren, als eigenaar dien je dus eerst de functionaliteiten te configuren zoals je dit zelf wenst. Dat gezegd hebbende, het aanpassen van inhoudstypen en velden is ingebouwd in de Drupal-kern, terwijl WordPress extra plug-ins vereist om aan te passen.

Drupal is flexibeler met functies zoals taxonomieën, inhoudstypen, blokken en weergaven die in de kern zijn ingebouwd, maar het kan wat werk vergen om te begrijpen hoe ze te gebruiken. Dit creëert een kleine leercurve als het gaat om het gebruik van Drupal, maar biedt uiteindelijk meer kracht voor het platform en zijn gebruikers.

Uit de doos

Met Drupal kunt u complexere en aangepaste gegevensrelaties maken tussen verschillende soorten inhoud. Hoewel WordPress standaard wordt geleverd met twee inhoudstypen (berichten en pagina's), wordt Drupal standaard ook geleverd met twee voor gedefinieerde inhoudstypen (artikel en basispagina) maar kan je eenvoudig bijkomende inhoudstypes zelf aanmaken.

Standaard zijn de gebruikersrechten van Drupal ook geavanceerder dan WordPress. Met Drupal kunt u sitebeheerders, inhoudseditors, geïndividualiseerde toegang tot privé-inhoud en meer hebben. Met Drupal core kunt u ook uw eigen gebruikersrollen en bijbehorende machtigingen voor elke rol maken en definiëren. In tegenstelling tot WordPress staat Drupal het toe om meer dan één rol aan uw gebruikers toe te kennen. Dit geeft u fijnmazige controle over wat ze mogen doen. Op deze manier kan Drupal meerdere stakeholders van de site ondersteunen.

Dat gezegd hebbende, Drupal is ontworpen door ontwikkelaars voor ontwikkelaars, wat zowel een sterkte als een zwakte is. Om te beginnen is het bewerken van inhoud in Drupal uitgebreider dan bij WordPress. Tegelijk is technische kennis aangewezen bij het configureren Drupal omdat het zo uitgebreid is. WordPress kan relatief eenvoudig uitgebreid worden met modules maar dan ben je wel sterk afhankelijk van derden.

2. Flexibiliteit

Veel mensen kiezen ervoor om met WordPress te werken omdat het gemakkelijk is om plug-ins te vinden en te installeren voor alles, van SEO tot sociale media en meer. Drupal's versie van plug-ins wordt modules genoemd, die gratis zijn (bij WordPress is dit niet altijd het geval) en veel van dezelfde stukjes functionaliteit bevatten die beschikbaar zijn met WordPress-plug-ins. In Drupal heb je echter een ontwikkelaar nodig om modules te installeren of bij te werken.

In WordPress zijn plug-ins over het algemeen gemakkelijker te beheren zonder dat een ontwikkelaar nodig is. De WordPress Plugin Directory beschikt over 56.996 beschikbare plug-ins om functionaliteit toe te voegen die niet is inbegrepen of aanpasbaar is in de WordPress-kern. Hoewel WordPress een groot aantal plug-ins heeft, bijna twee keer zoveel plug-ins als er modules zijn voor Drupal 8, draait de WordPress-gemeenschap niet rond enkelvoudige plug-ins.

De Drupal-gemeenschap heeft de neiging om met een enkele module te werken voor een bepaald doel, en het haalt vaak Drupal Core of wordt "gecanoniseerd", zodat het bijna alomtegenwoordig is voor zijn gebruik. WordPress daarentegen stimuleert commerciële concurrentie tussen verschillende plug-ins die hetzelfde doen. De financiële stimulans kan ze soms gebruiksvriendelijker maken dan de Drupal-equivalenten, maar voorkomt dat de WordPress-gemeenschap genoegen neemt met één enkele beste, gratis oplossing die ingebouwd of de facto officieel is.

Gebruiksvriendelijke Drupal hebeer

3. Makkelijk te gebruiken

Drupal is niet moeilijk te gebruiken, maar het kan een inspanning vragen om het te leren gebruiken. Het vereist meer ervaring dan WordPress, maar is in staat om geavanceerdere sites te produceren. Als u beperkte kennis heeft van website-ontwikkeling, is WordPress gemakkelijker te begrijpen. Zowel Drupal als WordPress hebben actieve gebruikersgemeenschappen die beschikbaar zijn om documentatie te verstrekken en vragen te beantwoorden.

Vaak zal een ontwikkelaar een Drupal-site bouwen en aanpassen en deze vervolgens aan de klant overhandigen voor sitebeheer. Het is gebruiksvriendelijk en heeft een intuïtieve beheerdersinterface van waaruit het beheren van een website bijna instinctief is. Het toevoegen van afbeeldingen, audio- of videobestanden en documenten en pdf's aan inhoud is eenvoudig. Afbeeldingen krijgen automatisch responsieve afbeeldingsstijlen zodat ze zich aanpassen aan de breedte van het browservenster of het mobiele apparaat. Drupal zal zelfs video-URL's weergeven als ingesloten op de pagina. Slechts op details werken Drupal en WordPress verschillend op dit gebied.

Omdat het bewerken van inhoud de afgelopen jaren een belangrijk initiatief is geweest in de Drupal-gemeenschap, hebben grote veranderingen in Drupal het platform gebruiksvriendelijker gemaakt voor niet-ontwikkelaars.

Het grote hoogtepunt van Drupal, maatwerk, kan ook worden toegepast voor inhoudseditors en sitebeheerders. Ten slotte heeft Drupal een responsieve interface voor zowel front-end als back-end. De mobiele optimalisatie betekent dat redacteuren en beheerders hun site gemakkelijk kunnen beheren, zelfs als ze niet achter hun computer zitten.

4. Veiligheid

Beveiliging is een van de grootste onderscheidende factoren tussen Drupal en WordPress. Terwijl Drupal en de hele open source-gemeenschap zijn deel van de beveiligingsproblemen hebben gezien, biedt het platform beveiliging op bedrijfsniveau en biedt het diepgaande beveiligingsrapporten. Vanwege dat beveiligingsniveau zul je regeringen aantreffen die Drupal gebruiken (o.a. Belgische overheid).

Drupal staat bekend om het feit dat het een vrijwillig beveiligingsteam heeft en een gestandaardiseerde reeks beleidsregels en procedures heeft voor het omgaan met beveiligingsproblemen. Beveiligingsadviezen worden bijvoorbeeld routinematig gepost op de beveiligingspagina van Drupal voor zowel de Drupal-core als bijgedragen projecten (= modules). Voor zakelijke klanten met specifieke beveiligingsbehoeften is er zelfs een Drupal-distributie, Guardr, beschikbaar met een combinatie van modules en instellingen om de beveiliging van de Drupal-applicatie nog verder te verbeteren.

WordPress is van oudsher kwetsbaarder voor hackers en andere aanvallen omdat veel van de plug-ins die WordPress zo krachtig maken, het systeem ook open kunnen stellen voor potentiële problemen. Beveiligingsproblemen met WordPress worden het vaakst geïntroduceerd door kwetsbaarheden die worden misbruikt in plug-ins. WordPress is goed voor 90% van alle gehackte websites die een CMS gebruiken!

Op de WordPress-kern kunnen geïnstalleerde plug-ins en thema's worden bijgewerkt met een klik op een knop via het Dashboard, maar hoewel ze flexibiliteit toevoegen vanuit een niet-ontwikkelaarsstandpunt, introduceren ze tegelijkertijd meer risico vanuit een beveiligingsstandpunt. Hoe meer plug-ins van derden u gebruikt, hoe meer afhankelijkheden u zult hebben van die derde partijen die hun code veilig houden door tijdige updates te verstrekken.

5. Kosten

Hoewel zowel Drupal als WordPress gratis te downloaden en te installeren zijn, zijn er kosten verbonden aan het bouwen van een website op beide platforms.

Als je een kleinere organisatie bent, een lager ontwikkelbudget hebt en niet kieskeurig bent over de details van het ontwerp of de functionaliteit, is WordPress waarschijnlijk een geweldige optie voor jou.

Als u geïnteresseerd bent in een meer op maat gemaakte website voor uw bedrijf, is Drupal de juiste keuze. Het inhuren van gekwalificeerde Drupal-ontwikkelaars was de afgelopen jaren een uitdaging voor ondernemingen omdat Drupal-ontwikkelaars minder vaak voorkomen en meer in rekening brengen. Door de code toegankelijker te maken voor een breder aantal ontwikkelaars is dit verschil echter veel kleiner geworden. Momenteel dragen meer dan 119.000 gebruikers actief bij aan Drupal.

Waarom Drupal?

Laatste gedachten

Kiezen welk CMS je nodig hebt, komt neer op het niveau van complexiteit waarvoor je moet plannen. Over het algemeen is Drupal krachtig en flexibel. In de juiste handen kunt u unieke en effectieve oplossingen creëren om aan uw behoeften te voldoen. Met WordPress zou dit een moeilijkere oefening worden.

Als u op zoek bent naar een website om een ​​blog of een klein bedrijf te ondersteunen, zal de eenvoudige en gebruiksvriendelijke interface van WordPress u mogelijk beter van dienst zijn.

Heeft u vragen of wilt u uw situatie bespreken? Contacteer ons vrijblijvend

/
Wil je meer weten over Drupal? Maak hier vrijblijvend een afspraak!
Of maak een afspraak online