Vragen? Bel ons

Drupalcamp Gent

Elk jaar vinden in Gent de Drupalcamp dagen plaats, dé hoogmis voor elke Drupal-lover. Ook wij waren van de partij op dit leerrijke en inspirerende event.

Drupal Camp Gent 2018

Drupal 8 : wat is er nieuw en wat zal de toekomst brengen?

Wat is er verbeterd in de nieuwste versie van Drupal 8, zijn er nieuwe interessante modules ontwikkeld en vooral...Hoe zal de toekomst van Drupal eruit zien? In dit artikel delen we graag de meest interessante topics van dit event.

Drupalcamp gent automation

Automated testing

Gezien het uitgebreide aanbod aan toepassingen waarmee een gebruiker de dag van vandaag content opvraagt, gaan we Drupal meer en meer zien evolueren naar niet enkel een systeem om websites te maken, maar vooral naar een systeem om de content van je bedrijf te structureren en aan te bieden over alle kanalen.

Een gebruiker kan content opvragen op zijn desktop, laptop, smartphone of smartwatch. Maar ook op andere scherm-loze toepassingen zoals Amazon Alexa. Er zijn en komen dus meer en meer toepassingen die een frontend op maat nodig hebben. Drupal zal hierdoor uitgroeien tot een CMS systeem waarmee je je content kan beheren en waarmee je op eenvoudige manier je content kan verspreiden en integreren binnen je eigen frontend toepassing.

Preston So is director of research and innovation by Acquia (het moederbedrijf achter Drupal) en hij gaf ons een interessante keynote over zijn visie op dit onderwerp. Zijn slides kan je hier terugvinden.

Ook van Peter Keppert kregen we meer uitleg over hoe hij Drupal in combinatie met GraphQL gebruikte om content te leveren voor zijn website en applicatie op maat.

Wil je meer weten over dit onderwerp of concrete use cases zien, neem dan zeker een kijkje op de website van Acquia.

Decoupled of headless Drupal

De gebruiksvriendelijkheid van je website of applicatie is cruciaal voor het succes ervan. Daarom moet je als software leverancier de ervaring van je gebruikers centraal plaatsen.

Tijdens de sessie van UX expert Clément Génin kregen we van hem vooral enkele belangrijke tips mee om goede resultaten te behalen :

 1. give them a voice => betrek gebruikers bij je ontwerp. Organiseer usability tests of praat met de mensen die instaan voor de customer service.
 2. give them a face => denk over je gebruikers als mensen met emoties
 3. be aware => start discussies met je collega's om te vragen of zij dit zouden doen
 4. ask questions => voor wie ga je ontwerpen, wanneer en waarom?
 5. be inclusive => zorg ervoor dat je ontwerp toegankelijk is voor alle types van gebruikers (vb ook mensen met een beperking). Lees hier meer over accessibility en het behalen van het Anysurfer label.
 6. make a scene => maak een scenario of flow als je een design maakt en stel jezelf de vraag 'hoe zal iets werken'
 7. know your team
 8. really care about your users

Gebruiksvriendelijkheid is echter niet enkel belangrijk voor de bezoekers van je website, maar ook voor de gebruikers die het CMS beheren of de content editors. Tevreden content editors levert immers goede content en dus ook tevreden eindgebruikers op. 

Tijdens de sessie van Steven Van den Hout kregen we enkele tips mee voor gebruiksvriendelijke backend. Hij vertelde ons om zoveel mogelijk te verwijderen voor de eindgebruiker.

 • Admin toolbar cleanup: alle overbodige links verwijderen. Enkel de nodige links zijn nodig.
 • Bij het aanmaken van nodes gebruik maken van 'field groups', items verplaatsen naar de zijbalk
 • Toevoegen van menu-items en taxonomy termen vereenvoudigen door overbodige items te verwijderen. Voor een taxonomy is het soms al voldoende om enkel het label veld te tonen.

Tijdens de sessie van Ruben Teijeiro kregen we meer info over hoe hij zijn eigen backend applicatie voor Drupal (decoupled) heeft geschreven om de gebruikservaring van de content editors naar een hoger niveau te tillen. Ook gaf hij ons enkele handige Drupal 8 modules mee waarmee de backend veel gebruiksvriendelijker kan worden ingericht:

De sessie van Marloes_Bosch ging over de gebruiksvriendelijkheid van de front-end. Ze gaf enkele tips mee waar we moesten opletten zodat de site toegankelijk is. Niet alleen slechtziende en dove mensen ondervinden last van een slecht toegankelijke site. Maar ook bijvoorbeeld mensen in de zon of op de trein.

 • Een modal window moet ook sluitbaar zijn met een toetsenbord
 • Een focus plaatsen op links. Zodat men weet waar op de site men zich bevindt.
 • Een goede 'alt' tekst plaatsen bij afbeelding
 • Voorzie voldoende contrast
 • Maak gebruik van een overlay bij een tekst op een afbeelding
 • Maak gebruik van h1-h6 tags.
 • Plaats geen content boven een titel, de volgorde moet betekenisvol blijven zonder css.
 • Maak gebruik van het lang attribute. Zo spreekt een screenreader de tekst juist uit.
   

Wat hebben we concreet gedaan om dit door te trekken naar onze eigen projecten?

Omdat we grote fans zijn van paragraphs leek paragraph frontend UI een mooie oplossing. De module deed niet 100% wat we wilden, dus hebben we besloten om onze eigen variant hierop te maken die de gebruiksvriendelijkheid nog beter maakt. Hierdoor kan de content editor zijn inhoud makkelijk beheren via de front-end van de website. 

Novation backend theme

 

User experience first

Tijdens dit event is ons vooral duidelijk geworden dat de community geluisterd heeft naar de feedback van gebruikers. Er worden zeer veel inspanningen geleverd om de gebruiksvriendelijkheid van zowel de eindgebruiker als de content editors sterk te verhogen. Drupal gaat verder meer en meer decoupled werken, waardoor het content zal kunnen aanleveren voor de meest uiteenlopende applicaties. Hierdoor wordt Drupal klaargestoomd voor een boeiende toekomst. Op naar het volgende inspirerende Drupalcamp!

Drupal Commerce

Conclusie

Tijdens dit event is ons vooral duidelijk geworden dat de community geluisterd heeft naar de feedback van gebruikers. Er worden zeer veel inspanningen geleverd om de gebruiksvriendelijkheid van zowel de eindgebruiker als de content editors sterk te verhogen. Drupal gaat verder meer en meer decoupled werken, waardoor het content zal kunnen aanleveren voor de meest uiteenlopende applicaties. Hierdoor wordt Drupal klaargestoomd voor een boeiende toekomst. Op naar het volgende inspirerende Drupalcamp!