Vragen? Bel ons

DrupalCon Amsterdam 2019

Wereldwijd worden jaarlijks Drupal evenementen georganiseerd, met als hoogtepunt een Drupal conferentie. Dit jaar was het de beurt aan Amsterdam en waren ook wij van de partij.

Drupalcon Amsterdam 2019

Drupal in hart en nieren

De voorbije jaren waren we reeds aanwezig op verschillende Drupal events, maar dit jaar gingen we letterlijk en figuurlijk een stapje verder door deel te nemen aan DrupalCon Amsterdam. Drie van onze developers trokken vol enthousiasme en leergierigheid naar Amsterdam en werden 3 dagen lang ondergedompeld in een flinke portie Drupal. Wij bundelen graag voor jou de belangrijkste topics van dit inspirerende evenement.

Driesnote

Zoals bij vele Drupal conferenties was ook deze keer Dries Buytaert - de bedenker van Drupal - aanwezig. En zoals steeds gaf hij ook nu weer zijn bekende 'Driesnote', waarin hij de toekomst van Drupal uit de doeken deed. Enkele belangrijke zaken die hij meegaf : Drupal 9 zal op 3 juni 2020 officieel gereleased worden. Wil je weten of de contrib of custom modules die je gebruikt voor je Drupal 8 website ook beschikbaar zullen zijn of makkelijk kunnen worden geüpdate voor Drupal 9? Dan kan dit eenvoudig met de upgrade status module.

We kregen ook een vergelijking te zien tussen Drupal en andere CMS systemen zoals Wordpress. Hieruit blijkt dat Drupal goed scoort voor gevorderde gebruikers, maar minder goed scoort voor beginners. Daarom dat Drupal meer zal investeren in beginnende gebruikers om ook deze groep te kunnen overtuigen. Dit o.a. door een nieuw frontend theme 'Olivero' beschikbaar te stellen. Ook komt er een nieuw backend theme Claro dat meer focust op UX Design, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid.

Een van de belangrijkste wijzigingen die er echter zit aan te komen, is hetgeen waar vele mensen reeds heel lang op zitten te wachten en waar Drupal momenteel nog een achterstand heeft op sommige concurrenten : 'automatic updates'. Hierdoor zal het mogelijk zijn om zowel core als contrib modules automatisch te updaten. De kost voor het onderhouden van een Drupal website zal drastisch gedrukt kunnen worden en ook voor de security is dit een zeer groot pluspunt.

Drupalcon2019 Dries Buytaert
Drupal 8 Layout Builder

The layout builder initiative

The layout builder initiative is een verzamelnaam voor een reeks modules die het makkelijker maken voor content editors om de content die je op een pagina wenst te plaatsen, in te delen in regio's. Hierdoor kan je uniekere pagina's maken en kan je Drupal niet enkel gebruiken als CMS maar ook als 'Sitebuilder', met een beperkte of geen tussenkomst van een ontwikkelaar.

Layout Builder werkt op basis van sections, waarmee je je pagina's verticaal kan indelen. Vervolgens kan je per section meerdere kolommen en per kolom meerdere blokken toevoegen. Hierdoor krijg je als content editor meer flexibiliteit om de content over de pagina te verdelen. Layout Builder zal standaard beschikbaar zijn in Drupal 8. Wij zijn alvast zeer enthousiast, de kans is dus groot dat u deze module toegepast zal zien op een van onze projecten.

Better safe then sorry...

...beter voorkomen dan genezen! Er zijn meerdere spreekwoorden waarmee je kan uitdrukken dat je beter je voorzorgen kan nemen dan achteraf problemen op te lossen. Ook Drupal is zich hiervan bewust, daarom werden er tijdens deze conferentie meerdere sessions gewijd aan het thema 'Security'. Zo leerden we o.a. hoe het Drupal Security Team omgaat met code reviews en kregen we een overzicht van de 10 meest kritieke beveiligingslekken in webapplicaties volgens Owasp, een wereldwijde non-profit organisatie die zich inzet om beveiligingslekken in software te vinden, dichten en rapporteren.

Drupal Admin Interface - Claro theme

De nieuwe Drupal Admin Interface

Zoals hierboven reeds vermeld, heeft Drupal in het verleden te kampen gehad met problemen omtrent de gebruiksvriendelijkheid. O.a. om deze redenen zal het Claro theme vanaf Drupal 8.8 standaard in core zitten. Uiteraard hebben we bij Novation dit thema uitgebreid getest en goedgekeurd. Het nieuwe admin thema is veel gebruiksvriendelijker en ziet er overzichtelijker uit op desktop en mobiele apparaten. Door ondermeer een goed leesbaar lettertype, grote knoppen te gebruiken en kleine subtiele animaties of kleurveranderingen te tonen als je met je muis of toetsenbord je focust verschuift, is het nieuwe thema ook beter toegankelijk voor gebruikers met een beperking. Wil je meer te weten komen over dit onderwerp, lees dan ons artikel over toegankelijkheid.

Maak Drupal 8 sneller en performanter

Tijdens deze sessie kregen we te zien hoe Frédéric Marand een grote website met erg veel bezoekers en data geoptimaliseerd had opdat de website performant zou functioneren.

  • Een eerste tip die hij gaf was dat hij 'Database Logger' - een core feature van Drupal - uitschakelde. Dit is een module die alle queries gaat loggen, waardoor deze snel veel resources gaat gebruiken.
     
  • Ten tweede gebruikte hij Drupal Monitoring om te controleren welk onderdeel van de site het meeste resources verbruikt.
     
  • Een derde tip die hij meegaf was om steeds gebruik te maken van een CDN om de load op je server te verlagen en de performantie en schaalbaarheid van je website te verhogen.  Aan de hand van de CDN module kan je feilloos een integratie met eendere welke CDN opzetten.
     
  • Veel webtoepassingen gebruiken een relationele database om gegevens op te slaan. Zoals het woord het zegt zijn dit databases bestaande uit tabellen en velden die aan mekaar hangen. Dit kan soms leiden tot erg complexe structuren en zware queries vooral als je spreekt over grote hoeveelheden data. Bij websites van deze omvang kan het nuttig zijn om een NoSQL oplossing te bekijken. Hierbij wordt iedere gegevensbron aparte opgeslagen (vb in een JSON bestand) en is er geen link met andere gegevensbronnen. De grote aanbieders voor een NoSQL oplossing zijn Memcached, MongoDB en Redis. Aan de hand van hun respectievelijke Drupal modules (Memcached, MongoDB en Redis) kan je Drupal website naadloos integreren met een NoSQL provider.
Drupalcon2019 team

Tot slot

Dit artikel bevat slechts een kleine samenvatting van enkele interessante topics die we te zien kregen, echter was er veel meer Drupal nieuws om van te smullen! Snak je naar meer? Dan kan je hier alle Drupalcon sessies bekijken. Zoek jij een sterke partner om je te helpen bij het realiseren van je Drupal project? Neem dan zeker contact met ons op.