Blog overzicht

Toegankelijke website laten maken met AnySurfer certificaat

Hoe maak je je website toegankelijk voor een zo groot mogelijk publiek, ook voor mensen met een beperking of mensen die zich in een situatie bevinden waardoor ze je website minder makkelijk kunnen bedienen?

Anysurfer label erkend

Erkende bouwers

Novation staat dit jaar opnieuw als enige limburgse firma in de lijst van erkende website bouwers voor het behalen van het AnySurfer label. Vorig jaar schreven we reeds een artikel over hoe je dit label kan behalen en welke meerwaarde het biedt om je website gebruiksvriendelijk en toegankelijk te maken voor alle verschillende bevolkingsgroepen. Ook dit jaar is dit opnieuw een van onze speerpunten en bundelen we graag voor jou de belangrijkste tips.

Leesbaarheid van teksten

Websites bevatten vaak veel informatie, daarom is het belangrijk om je inhoud op te delen in hapklare en vlot leesbare teksten. De leesbaarheid van een tekst wordt bepaald door meerdere factoren waaronder het lettertype, de lettergrootte, de lijnhoogte, enz... De juiste combinatie van al deze factoren bepaalt hoe goed jouw teksten leesbaar zijn. Maar hoe bepaal je nu de juiste combinatie? 

The Equilateral Triangle of a perfect paragraph

De perfecte paragraaf 

Matej Latin is een specialist in dit onderwerp en bedacht daarom de theorie 'The Equilateral Triangle of a perfect paragraph'. Onderaan deze website kan je aan de hand van een spel verschillende variabelen instellen en meten hoe leesbaar de teksten op jouw website zijn.

Hou het simpel

Ga niet om esthetische redenen je ontwerp moeilijker bruikbaar maken of je website volproppen met informatie waar de bezoeker van je website niet naar op zoek is. Een voorbeeld van een website die dit op een extreme manier probeert duidelijk te maken is deathtobullshit.com. De naam zegt alles : als je de website voor het eerst bezoekt krijg je een tekst te zien zonder veel toeters en bellen. Klik je op 'turn bullshit on' krijg je dezelfde tekst te zien, maar met heel wat meer irrelevante elementen erbij, waardoor het moeilijker is voor de bezoeker om je website te lezen of te bedienen.

Gebruik voldoende contrast

Kleuren zien er niet voor iedereen exact hetzelfde uit. Volgens wearecolorblind.com lijdt zelfs 4% van de wereldbevolking aan een bepaalde vorm van kleurenblindheid. Meer dan een eeuw geleden ontwikkelde Dr Shinobu Ishihara reeds een aantal testen die illustreren hoe divers mensen kleurcontrasten zien en interpreteren. Welk cijfer zie jij op onderstaande test?

Het is daarom essentieel dat je teksten of andere elementen op je website voldoende contrast bevatten t.o.v. het achterliggende element.

Ishihara test voor kleurenblindheid
Ishihara test voor kleurenblindheid

Hou rekening met de beperkingen van je bezoeker 

Hiermee bedoelen we niet enkel bezoekers met een visuele of motorische beperking, maar ook met de omstandigheden waarin je bezoeker zich bevindt. Onderstaande video illustreert hoe een gebruiker met een motorische beperking een website bedient, echter kan ook een bezoeker zonder beperking zich in een situatie bevinden waardoor hij of zij je website of applicatie minder makkelijk kan bedienen. Bijvoorbeeld een gebruiker die met zijn mobiele toestel, rechtstaand op de trein je website bezoekt of een motorrijder die zijn GPS bekijkt terwijl hij aan het rijden is.

 

Tot slot

Naast deze praktische tips, zijn er uiteraard nog heel wat grafische en technische zaken die je kan doorvoeren om jouw website of applicatie toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk doelpubliek. Ben jij op zoek naar een betrouwbare partner hiervoor? Dan helpen we je hiermee graag verder.

Wenst u ook een toegankelijke website? Wij helpen u graag verder.
Of maak een afspraak online