Blog overzicht

De meerwaarde van een toegankelijke website

Eerlijk gezegd zijn er veel redenen waarom iedereen prioriteit zou moeten geven aan toegankelijkheid. In dit blog artikel vermelden we de belangrijkste redenen waarom toegankelijkheid goed is voor je bedrijf.

Eerlijk gezegd zijn er veel redenen waarom iedereen prioriteit zou moeten geven aan toegankelijkheid, indien mogelijk vanaf het begin van een project, aangezien het doorgaans duurder en minder effectief is om later toegankelijkheidsreparaties aan te brengen dan het volgen van toegankelijkheidsrichtlijnen vanaf het begin.

Dit blog artikel gaat echter niet in op hoe u uw sites en applicaties toegankelijk kunt maken. In plaats daarvan worden de belangrijkste redenen genoemd waarom toegankelijkheid goed is voor het bedrijfsleven. Laten we beginnen.

1. Reputatie

Net zoals slechte toegankelijkheidspraktijken je reputatie schaden, kunnen goede praktijken je juist helpen. Als je je best doet om je klanten en gebruikers echt van dienst te zijn, zal je merk niet alleen opvallen in de ogen van de gebruikers die direct profiteren van toegankelijkheid, maar ook bij degenen die sociale impact het meest waarderen.

Millennials en de generatie Z zijn samen de grootste doelgroep, en net zij hechten waarde aan bedrijven die toegankelijk zijn. Aangezien deze klanten het meest waarschijnlijk een merk zullen verlaten vanwege blootgestelde slechte praktijken, betekent het leveren van ondermaatse ervaringen mogelijk dat je een aanzienlijk percentage van deze klanten misloopt.

2. Inclusiviteit

Nauw verbonden met de vorige reden, is inclusiviteit een andere belangrijke factor voor het belang van digitale toegankelijkheid. De schoonheid en kracht van internet schuilt in het feit dat het - zogenaamd - voor iedereen is; elke gebruiker moet toegang hebben tot websites en webapplicaties.

Stelt u zich eens voor hoe u zich zou voelen als u iets niet op internet zou kunnen doen, iets dat de meeste van uw leeftijdsgenoten waarschijnlijk geen probleem zouden hebben om te doen, simpelweg vanwege iets buiten uw controle dat waarschijnlijk ook bepaalde uitdagingen met zich meebrengt in andere aspecten van uw leven, niet alleen het digitale.

In dit geval voelt u zich zeker welkom en blij dat iemand de moeite heeft genomen om u de best mogelijke ervaring te bieden, zelfs als dat betekende dat u wat langer moet werken of wat grondiger moet plannen.

3. Gebruikerservaring

Uiteindelijk gaat toegankelijkheid over gebruikerservaring. Waar UX alleen is gericht op een gebruiker van wie wordt aangenomen dat hij geen handicap heeft, maakt toegankelijkheid geen dergelijke aannames. Het behandelt alle gebruikers gelijk en begrijpt dat functies die bedoeld zijn voor gebruikers met een handicap, de algehele gebruikerservaring daadwerkelijk verbeteren.

En het is niet alleen dat de beste gebruikerservaring toegankelijk is - toegankelijkheid is in feite een voorwaarde om iets een gebruikerservaring te noemen. Door sites en apps niet toegankelijk te maken, sluit u automatisch een groot deel van uw gebruikers uit door te voorkomen dat ze een vergelijkbare ervaring hebben als gebruikers zonder enige beperking.

Er is een interessant acroniem voor gebruikerservaringen die zich alleen op sommige gebruikers richten en andere uitsluiten: SUX (Some User Experience) - en dat is precies wat het doet. Het is stom om niet opgenomen te worden.

4. SEO

U weet waarschijnlijk dat SEO een lange weg heeft afgelegd na de duistere tactieken van weleer, bijv. trefwoordvulling en dergelijke. Algoritmen worden voortdurend aangepast en zelfs SEO-experts moeten moeite doen om bij te blijven.

Omdat Google alleen de beste zoekresultaten aan zijn gebruikers wil leveren, zijn crawlers van zoekmachines ook geïnteresseerd in de gebruikerservaring van uw website en rangschikken ze deze op basis van de bruikbaarheid. En, zoals we zojuist hebben besproken in de vorige sectie, kunt u geen echte gebruikerservaring hebben zonder toegankelijkheid.

Of, om het anders te zeggen: toegankelijkheid zal uw UX een boost geven, wat uw SEO-inspanningen zal stimuleren, wat uw ranking zal verbeteren, wat uw algehele merk zal verbeteren. Dit duidt op een directe positieve correlatie tussen toewijding aan toegankelijkheid en SERP-ranking.

5. Coderingsnormen

Een ander voordeel van het implementeren van toegankelijkheid vanaf het begin is het feit dat het een strikte naleving van de juiste coderingsnormen vereist. De aldus geproduceerde code is over het algemeen schoner en performanter, de toegankelijkheid ervan is slechts een meerwaarde.

Semantische HTML gebruiken, koppen correct structureren, ervoor zorgen dat elementen focus baar zijn - dit zijn allemaal ogenschijnlijk kleine dingen die daarom vaak onder de radar glippen, maar niettemin essentieel zijn voor de toegankelijkheid.

6. Het is precies het juiste om te doen!

De voorgaande redenen komen allemaal neer op één hoofdreden: het bouwen van sites en apps die toegankelijk zijn, is precies het juiste om te doen! Net zoals u de deur open zou houden voor uw bejaarde buurman die slecht ter been is, zou u diezelfde beleefdheid willen betuigen aan iedereen die uw digitale omgeving wil betreden.

En dit hoeft niet eens om ethische / morele redenen te zijn - zelfs als bedrijfsresultaten uw eerste prioriteit zijn, wilt u natuurlijk zoveel mogelijk gebruikers en / of klanten. Voorkomen dat mensen uw producten kopen of uw diensten gebruiken, zou bijna hetzelfde zijn als uzelf in de voet schieten.

Accessible website

Conclusie 

Deze blogpost heeft geprobeerd het belang van toegankelijkheid en de zakelijke waarde te laten zien om het een integraal onderdeel van ontwerp en ontwikkeling te maken, in plaats van slechts een noodzakelijke maar omslachtige bijzaak.

Zoals we hebben opgemerkt, zijn er veel aspecten waarin prioriteit geven aan toegankelijkheid een bedrijf ten goede komt, variërend van SEO tot fundamenteel medeleven met andere mensen. Met een steeds hogere focus op toegankelijkheid, is het goed om je ook bewust te zijn van de waarde die het oplevert, naast de inspanningen en vaardigheden die nodig zijn om het te implementeren.

/
Wil je een toegankelijk website laten maken? Maak hier online een afspraak!
Of maak een afspraak online